29 Ocak 2011

Atla Sahneye Gelen 4.Murat’a Tam Not

Mersin Devlet Opera ve Balesi (MDOB) Okan Demiriş’in “IV. Murat” operasının prömiyerini yaptı. Bugüne kadar birçok tiyatro oyunu, sinema filmi ve televizyon dizisine konu olan 3 perdelik opera dekoru, kostümleri ve kalabalık oyuncu kadrosu ile dikkat çekti. Sarayın ihtişamlı yaşamı, taht çekişmelerini konu alan eserde 4′ncü Murat’ın sahneye atla gelmesi ile sanatseverleri büyüledi.
Turan Oflazoğlu ve Okan Demiriş imzasını taşıyan 4′ncü Murat Operası, Murat Atak’ın atak rejisi ile Mersin Kültür Merkezi’nde sahneledi. Eseri izlemeye Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Kültür ve Turizm İl Müdürü Mehmet Çalışkan, MDOB Müdürü ve Sanat Yönetmeni Hasan Alptekin, Yönetmen Murat Atak ile 600 özel davetli katıldı.
Eserde rol alan sanatçıların davetlileri kapıda karşıladığı temsilde Osmanlı Padişahı 4′ncü Murat’ın hükümdar olduğu (1623-1640) dönemde, saray yaşamı, taht çekişmeleri, içki yasağı ve halkın arasına tebdili kıyafet karışmasını anlatan eseri sahneye taşındı. Dekor ve kostümlerinin yanı sıra kalabalık oyuncu kadrosuyla dikkat çeken eserde, “Sultan Murat” gücünün doruklara ulaştığı andaki ihtişamın verilmesi amacıyla sahneye at üstünde gelirken, sanatseverler de uzun süre alkış aldı.
Orkestra şefliğini Bujor Hoinic, koro şefliğini ise Zdravko Lazarov yaptığı eserin dekor tasarımı Erkut Uzelli, dekor uygulama Seyhan Atamer, köstüm tasarımı Nursun Ünlü, koreografı Tolga Ergen, ışık tasarımı Tarı Deniz üstlendi. Başlıca rollerde Kıvanç Uğraşbul, Nazlı Alptekin, Ümit Burak Tekinay, Mustafa Özer, Hasan Alptekin, Funda Uyanık, Okan Fidan, Hasan Berk, Hakan Bölükbaşı, Yusuf Ziya Büyükaslan, Ufuk Kasar, Özkan Çavdaroğlu, Serkan Karagöz, Erdem Özdemir, Korhan Dinçer ve Mehmet Okman yer alırken eseri galası ise 21 Ekim Perşembe günü yapılacak.
Eserin yönetmeni Murat Atak, tarihin tekerrürden ibaret olduğunu belirterek, “Osmanlı İmparatorluğunun bir kesitini alan eserde, Sultan Murat’ın küçük yaşlarda tahta çıkmasıyla başlayan, ancak Kösem Sultan’ın birkaç padişah boyunca süren iktidarını anlatıyor. Eserde, Yeniçeri ve Sipahi Ocaklarının ayaklanması, padişahın arkasından çevrilen dolaplar, saray entrikaları, iktidarın askeri kullanması, halkı ve aydınları yola getirmek için padişahın dini kullanması aktarılıyor. Kuran Kerim’deki ayetlerle halkın karşısına çıkıp böylelikle sözünün dinlenmesini sağlayarak büyük güç elde edebilen birinin bir süre sonra bu kontrolsüz gücünün kendisinin ve ülkesinin felaketine yol açması ortaya konuluyor” dedi.
Atak, Mersin’de bir süre sahnelenecek eserin Eskişehir’de bu yıl ilk kez düzenlenecek ‘Uluslararası Opera Festivali’ ve ‘Uluslararası İstanbul Opera Festivali’nde sanatseverlerin karşısına çıkacağını da sözlerine ekledi.

İlgili yazı Mimesis Dergi den alınmıştır.

Hiç yorum yok: