30 Ocak 2011

Atatürk’ün En Çok Sevdiği Opera Sahnelenecek


Mersin Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü (MDOB) Atatürk’ün çok sevdiği Giacomo Puccini’nin ölümsüz eseri 3 perdelik Tosca operasının prömiyeri yapılacak.

MDOB Müdürü ve Sanat Yönetmeni Hasan Alptekin, düzenlediği basın toplantısında dünya opera literatürünün başyapıtlarından olan Tosca’yı sahneye taşıyacaklarını söyledi. Atatürk’ün en çok sevdiği opera olan Tosca’nın prömiyerini yarın akşam gerçekleştireceklerini belirten Hasan Alptekin, “Konuk rejisörümüz Önder Gökseven İstanbul’dan geldi. Aynı eserin galası 3 Kasım günü tekrar sahnelerimizde olacak. Solisti, figüranı ve orkestrası, kalabalık bir kadro ile Tosca’yı sahneye taşıyoruz. Bu bir ekip işi. Sanatseverlerde izlemeye geldiklerinde bunu görecekler. Sahnenin görkeminden de ihtişamından da anlaşılacaktır” dedi.

9 yıldır, birçok Tosca temsilinde başrol alması nedeniyle ‘Tosca Kraliçesi’ olarak anılan ve 2 yıl önce Aspendos Opera ve Balesi Festivali sırasında sahnede kayarak dizi yerinden çıkan ünlü soprano Reyhan Gökbil de eserin başrolünü üstleniyor.

Gökbil, eserde rol almasının kendisini mutlu ettiğini belirterek, “Ankara Devlet Opera ve Balesi sanatçısı olarak davetli olarak geldim. Tosca rolü ile sahneye kaç kere çıktım, sayısını saymadım. 2000 yılından buyana Tosca’yı icra ediyorum. Uzun yıllar aradan sonra Mersinli sanatseverlerin karşısına çıkıyorum. Mersinli sanatseverleri Tosca operasını izlemeye bekliyorum” diye konuştu.

Başrol oyuncularından, Roma Emniyet Müdürü Scarpia karakterini canlandıran Kıvanç Uğraşbul da Atatürk’ün çok sevdiği eserde rol almanın mutluluğunu yaşadığını söyledi. Uğraşbul, sanatseverlerin kendilerini sahnede yalnız bırakmamalarını isteyerek, eserin çok şeyi anlattığını dile getirdi. Eseri sahneye koyan Rejisör Önder Gökseven, Tosca operasının, dünyanın en tanınmış operalarından biri olduğunu kaydederek, “Tosca, Puccini’nin büyük bir devidir. Dekoru, kostümü ve oyuncuları çok güzel bir prodüksiyon oldu. Sıkı bir çalışma yaptık. Bu güzel esere layık olacak bir prodüksiyon gerçekleştirdik. Umarım Mersinliler, beğendikleri Tosca’yı bu kez daha da beğenecekler” dedi.

Hürriyet Gazetesi arşivinde bulunan bu haberden alınmıştır.

Hiç yorum yok: