6 Temmuz 2011

4. Murat Operası (Haber Pan)


 

Abdullah Gül, IV. Murat'a hayran kaldı

 

2. Uluslararası İstanbul Opera Festivali, Topkapı Sarayı'nda IV. Murat gösterisiyle başladı. Topkapı Sarayı'nda düzenlenen opera festivaline Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eşi Hayrünnisa Gül ile katıldı.


İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'nun da katıldığı festival açılışı İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Gül daha sonra IV. Murat gösterisini izledi. Basının kısa görüntü almasına izin verilen gösteri daha sonra basına kapalı devam etti ancak Abdullah Gül operayla ilgili görüşlerini ve oyundan fotoğrafları Twitter’dan takipçileriyle paylaştı.

"Dün akşam, IV. Murat operasını Topkapı Sarayı’nda seyretmekten büyük keyif aldım. Muhteşem bir ziyafetti."

"Bu eserin, özellikle tarihin acı-tatlı pek çok olayına şahitlik etmiş mekânda sergilenmesi ayrı bir güzellik oldu."

"Sultan Murat’ı canlandıran sanatçı Kıvanç Uğraşbul’u çok beğendim."

Tweetleriyle beğenisini dile getirdi.

İşte Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün izlediği IV. Murat oyununun detayları:
Mersin Devlet Opera ve Balesi kadrosuyla sahneye konulan eser, aynı zamanda Türkiye'de en çok sahnelenen ve beğenilen opera olma özelliğini taşıyor. Üç perdeden oluşan IV. Murat operasının dünya prömiyeri 3 Mayıs 1980 yılında İstanbul AKM'de yapılmış ve günümüze kadar 150'ye yakın temsil edildi.
IV. Murat, şair ve besteci kişiliğine karşın, toplum kargaşasını düzene sokmak için gerektiğinde baskıcı bir kimliğe bürünebilmektedir. Küçük yaşta tahta geçmiş, bu nedenle uzun süre annesi Kösem Sultan'ın baskılarına boyun eğmiştir. Bu baskılar, şair yapısı ve acımasız kimliği ile birleşince iç dünyasında büyük fırtınalar koparmıştır. İçinde başgösteren bu hayali kargaşa aynı zamanda onun trajik sonunu hazırlamıştır.

Not: HaberPan'da yayınlanan haber buradan alınmıştır.

2 yorum:

Mehmet Osman Çağlar dedi ki...

Kutluyoruz sevgili Kıvanç.

Ve seni İstanbul'a transfer etmiyoruz

haberin ola.:)

Kıvanç Uğraşbul dedi ki...

Mehmet Bey,
Güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim.
Çok sevgiler