14 Mayıs 2011

Abu Hassan Operası Sahnede


Mersin Devlet Opera ve Balesi geçtiğimiz hafta ilk gösterimini gerçekleştirdiği Abu Hassan ve Aleko operalarının galasını 3 Mayıs akşamı sahneleyecek.

MDOB Müdür ve Sanat Yönetmeni Hasan Alptekin sanatseverleri operanın galasına davet ederek, “ Geçtiğimiz hafta bir gecede iki ayrı prömiyeri gerçekleştirerek Mersinli Sanatseverlerin beğenisine sunduk ve çok güzel tepkiler aldık. Bugün ise bu iki eserimizin gala temsillerini gerçekleştireceğiz. Tüm sanatseverleri bekliyoruz” dedi.
Abu Hassan’ı sahneye koyan rejisör Kıvanç Uğraşbul ise “İnsanları gülmeye davet ediyorum onları günlük streslerinden biraz olsun uzaklaştırabilirsek ne mutlu bize” diye konuştu.

Abu Hassan

Komik öyküsüyle romantik operanın en güzel örneklerinden olan “Abu Hassan”
1001 Gece Masallarının muhteşem dokusunu sahneye taşıyor. Carl Maria von Weber tarafından bir perdelik komik opera olarak bestelenmiş ve ilk kez 1811 de sahnelenmiştir.
Uzun yıllar sonra tekrar Mersin’de sahnelenecek olan “Abu Hassan” MDOB’un başarılı solisti Kıvanç Uğraşbul tarafından sahneye konuyor. Orkestra Şefliğini Vladimir Lunga’nun üstlendiği eserin koro şefi ise Oleg Constantınov üstleniyor. Dekor tasarımını Seyhan Atamer yaparken, kostüm tasarımı Alev Tol, Işık tasarımı ise Ali Dedekargınoğlu imzası taşıyor. Eserin Başlıca rollerini Onur Polat, Sevil Erçak, Ufuk Kasar, Erdem Özdemir, Ayşin Yücel, Alpay Noyan Özbay, ve Neslihan Ulaş paylaşıyor.
Bir perdelik operanın konusu: Bağdat halifesinin Sakisi Ebu Hasan ve karısı Fatima; Halife ve karısı Zübeyde’ye birbirlerinin öldüğünü söyleyerek, onlardan para koparıp borçlarını ödemek isterler. Fakat Halife ve karısı şüphelenir. Bunun üzerine kimin önce öldüğünü anlamak için ortaya ödül koyarlar, koydukları ödüle “ölü oldukları” halde yine Ebu Hasan ve karısı talip olurlar.
        
Not:
Haber buradan alınmıştır.

Hiç yorum yok: